TOKAT KEBABI
Tokat Kebabı, Tokat’ta asırlardır bağ evlerinde veya eski Tokat evlerinin iş evlerinde sadece bu kebap için tasarlanmış kebap fırınlarında pişirilip tüketilen geleneksel bir yemektir.
“Tokat Kebabı” adını, yıllardır Tokat ilinde kendine has üretim yöntemiyle yapılmasından dolayı almaktadır. Tokat ve çevresinde ticari bir ürün haline gelmeden önce bağ evlerinde özel günlerde yapılan Tokat Kebabı, malzemelerini oluşturan gıda ürünlerinin kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip, şekillendirilmesi ve kendine özgü Tokat Kebabı ocağında pişirilmesiyle elde edilen kebap olarak bilinmektedir.
Tokat Kebabını, Tokat’a özgü yapan, Tokat kebabında kullanılan etin ve kuyruk yağının bölgeye ait, doğal ortamda veya yaylalarda yetiştirilen Karayaka koyunlarının 6-9 aylık erkek kuzularından elde ediliyor olması, sebzelerin (Tokat biberi, patlıcanı, domatesi)Tokat ilinde yetiştirilmesi ve kendine has kebap ocağında pişirilmesidir. 6 kısımdan oluşan Tokat Kebabı ocağında; ateşlik, baca, şiş asma metal mili, tava, yağdanlık ve kebap çıkarma şişi kullanılır.
BAT
Mercimek bir tencerede haşlanır ve soğuması için bekletilir. Düğü sıcak su ile ıslatılır. Daha sonra mercimek ve düğü, salça ve suyla karıştırılır. Bu karışım çorba kıvamındadır. Bir tarafta domatesler küçük küçük doğranır, diğer yandan cevizler bir havanda dövülür, soğan, maydanoz, dere otu, reyhan ince ince kıyılır. Tüm malzemeler salça ile karıştırılır. Son olarak tuz ve biber eklenir. Bağ yaprağı ve köy ekmeğiyle servis yapılır.
Tokat’ın yöresel yemeklerinden biri olan bat , adını yeniliş şeklinden almıştır. bat yemeğinin sulu olması ve içine ekmek batırılıp yenmesi isminin bat olarak anılmasını sağlamıştır.Kimi ilçelerde “bad” olarak söylenmektedir. Yemeğin nasıl oluştuğu hakkında çeşitli rivayetler vardır, Bir rivayete göre hamile bir kadın mercimekli, salçalı, yeşillikli, baharatlı bir şeyler yemek istemiş ve sonra o an evinde ne varsa hazırlamış, Bat yemeği de o günden bugüne yapılmaktadır.
KEŞKEK
Nohut bir gece önceden sıcak su ile ıslatılır. Etle birlikte büyük bir tencereye konulup nohutlar hafif yumuşayana kadar haşlanır. İçine yarma eklenir. Eğer et suyu yeterli gelmezse ilave su eklenir. Çemen az miktarda suda ezilerek tuz, baharat ve tereyağı ile karıştırılarak tencereye eklenir. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte yada ekmek fırınında ağzı kapalı olarak 4-5 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır.
MADIMAK
Tokat’ın yöresel yemeklerinden olan madımak yöre halkı için oldukça önemlidir. Madımak sadece yemek kültürü içinde değil halkın bütün yaşantısında yer etmiştir. Manilere, bilmecelere konu olmuştur. Madımak zamanı madımak toplanması kadınlar için sosyalleşmenin yollarından biridir. Çünkü madımak toplamaya yalnız gidilmez, topluca gidildiğinden kadınlar arasında dayanışma ve arkadaşlık bağları güçlenmiş olur.
DİĞER YÖRESEL YEMEK VE TATLARIMIZ
Tokat Tavası, Baklalı Dolma, Etli Dolma, Yavan (Erikli) Dolma, Pehlili Pilav, Kuskus, Dolma İçi, Nohut Yahnisi, Nivik, Bacaklı Çorba, Helle Çorbası, Toyga Çorbası, Gendüme Çorbası, Mercimekli Hamur Çorbası, Nohut Mayalı Cevizli Çörek, Katmer, Yufka, Çökelekli Gözleme, Çökelekli Pide, Tokat Simiti, Yağlı, Elbiseli (Bez) Sucuk, Çemen, Zile Pekmezi, Zile Köme( coğrafi İşaretli Ürün), Pestil, Tarhana, Elma, Erik, Vişne, Kızılcık Hoşafı, Kuşburnu ve Zambak Reçeli olarak sıralanabilir.
tokat , taksi , tokat taksi , taksi tokat , kampüs taksi , karşıyaka taksi , zeytindalı taksi ,